Parlamentul European a votat Rezoluția pentru Tineri

Anul 2022 a fost declarat Anul European al Tinerilor, iar acest lucru nu a rămas o simplă titulatură. Astăzi, Parlamentul European a votat Rezoluția pentru Tineri, cu un vot masiv de 580 de voturi pentru, 57 împotrivă şi 55 de abţineri.

Rezoluția propune un set de măsuri pentru stimularea investițiilor care să sprijine generația „lockdown”, integrarea și mobilitatea tinerilor pe piața muncii, dezvoltarea competențelor pentru viitor și combaterea excluziunii sociale bazată pe diferențe de gen.

”Scopul ar fi să evităm o generaţie pierdută. În Rezoluţie se menţionează în mod direct lucruri care ţin de integrarea pe piaţa muncii. Una dintre măsurile-fanion pe care le-am pus pe masă este cea legată de faptul că internship-urile nu ar mai trebui să fie neplătite, aceasta fiind o formă care poate ajunge până la exploatarea tinerilor care muncesc pe degeaba. (…) Există state membre care de ceva vreme au descurajat munca voluntară. Acolo unde este muncă neplătită, este voluntariat. Dar stagiarii muncesc, chiar dacă n-au calificarea persoanelor care sunt alături de ei în birou. Până acum, accepţiunea era că muncim şi primim în schimb experienţa respectivă, dar nu cred că dacă eu muncesc şi primesc o scrisoare de recomandare la final din partea companiei suntem chit. Aici este schimbarea de paradigmă la nivel european”, a declarat eurodeputatul Dragoş Pîslaru, la briefingul de presă organizat de Biroul Parlamentului European în România.

Rezoluția pentru Tineri a fost adoptată în Comisia de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL) în luna decembrie 2021.

Nicu Tașcă

Vezi briefingul de presă aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *